30.1.09

5 saat 14 dakika..





bu yeni bir film başlığı değil ama yeni bir rekorun adı olarak tarihe geçti.. australian open tarihinde tie break uygulanmaya başladığından beri oynanan en uzun süreli mücadeleyi izlerken ben yoruldum ama yerel saatle 01:10 da bitmesine rağmen oyuncular yorulmadılar.. nasıl bir enerjidir bu anlamak gerçekten zor bu mücadeleyi.. eurosport spikeri bile oyunculardan daha çok yoruldu sanki.. onada bir cümle ayırırsak gerçekten tarafsız bir maç anlattığını söyleyebiliriz.. ayrıca yanında kimse olmadan tek başına 5.5 saat karşılaşmayı nakletmek çok zordu.. hata yapmadımı yaptı ama yaptığı hatalar sırıtmadı.. kendisini tebrik ederim..

maça dönersek ilk sette nadal kendi kullandığı servisleri rahat aldı ve bunun dışında verdasconun kullandığı servis oyunlarından ikisinde servis kırma şansını elde etmesine rağmen bunu başaramadı.. tie-breakte seti verdasco aldı..
ikinci set normal seyrindeyken oyun 4-4 ken nadal önce servis kırdı, ardından kendi servisini alarak durumu eşitledi..
üçüncü sete servis kırmayla başlayan nadal kendi oyununuda alarak üst üste 4 oyun aldı ama sonrasında verdasco bu sefer servis kırarak durumu eşitledi.. setin sonuna doğru tekrar karşılıklı servis kıran oyuncular bir kez tie-break oyununa gittiler.. bu sefer nadal tie-breaki alarak öne geçti..
dördüncü seti anlatmak biraz daha zor çünkü ha bu oyunda ha öbür oyunda servis kırılmasını bekleyerek tie-break setine geldik.. set boyunca kendi servislerini daha etkili kullanan nadal tie-breakte sadece 1 sayı aldı.. onuda oyun 6-0 olduktan sonra aldı ve hemen arkasından gelen servisle verdasco setleri eşitledi..
final seti ise sürekli olarak nadalın servis kırma puanlarından yararlanaması ile aklımızda kalacak sanırım.. verdasconun biri hariç bütün servislerinde servis kırma şansı yakalayan nadal 5-4 önde iken yakaladığı şansı verdasconun maçtaki 4. çift hatasını yapmasıyla değerlendirip australian open tarihine geçen en uzun maçla finale çıktı.. rakibinin ispanyol olması sanırım onun agresifleşmesini engelledi.. gerçi rakip verdasco olmasaydı bu kadar fazla zorlanmazdı ama neyse.. maç bittikten sonra kortun karşı tarafına geçip verdascoyu kucaklaması bazı şeyleri anlatıyor bize..bu arada bir önceki maçında simon karşısında yaptığı ve burada anlatığım pozisyonun bir benzerini hatta daha zorunu bugün yineledi nadal.. verdasco vole ile topu yan çizginin dibine ve oldukça sert bir şekilde ve yere oldukça yakın olarak göndermesine rağmen nadal gerçekten anlatılamayacak şekilde topa yetişerek forhandiyle paralel sayılabilecek bir vuruşla sayıyı aldı.. o anda verdasconun yüzünü ekrana yansıtan eurosport bu vuruşun ne kadar mükemmel olduğunu bize verdasconun yüzünden anlattı.. verdasco ise atp raketleri içinde servis yüzdesi en yüksek olan oyuncu olarak ( bunu maç sırasında spiker söyledi ve bu beni oldukça şaşırttı.. servisleri çok etkili olmasada isabetliymiş verdasconun)son servisinde 2 kez çift hata yaparak şaşırtsa da bizleri.. bugün ortaya konan tenisteki unutulmaz payı için alkışları hemde fazlasıyla hakketti.. nadalda bu konuda bizim gibi düşünüyorduki verdasco korttan ayrılırken onu alkışladı..



bu maçtan nadal finale çıktı ama federer maçına hazırlanmak için önünde sadece 42 saat kalmıştı maç bitiminde.. bakalım bu maçtan nasıl etkilenecek nadal.. eğer toparlanamazsa federer rahat bir maç alabilir.. onu da zannedersem hiçbir tenis sever istemez..



bu maçın bu kadar uzamasından dolayı daha önce yazmak istediğim bir konuda şimdi görüşlerimi yazmak istiyorum.. bu grand slam turnuvalarında hep olan bir durum olsada çeyrek finalde veya en kötü yarı finallerde maçların aynı gün oynanmaması beni hep rahatsız ediyor.. yani neden dün iki bayan maçı bugünde iki erkek maçı oynanmadı mesela merak ediyorum.. yani maçları yayınını avrupaya uyarlamak ise amaç bu oyuncuların bence aralarındaki eşitliği bozuyor.. şimdi kimsenin federer 3 set oynadı nadal 5 set oynadı muhabbeti yapma hakkı yokken.. bana kalırsa federerin bir gün önce 3 set oynayıp, nadalın bir gün sonra 5 set oynamasıyla haksız rekabet oluştu.. bunun önüne geçilmeli diye düşünüyorum..

en son olarak pazar günü umarım nadal yorgunluğunu atmış olarak korta çıkar, bizde bir resital daha izlemiş oluruz..