5.1.10

euro2016 ve izmirdeki zevksizlik abidesi!!


malum bu sıralar sporla hadi spor demeyelim de futbolla ilgilenen herkes adayı olduğumuz euro2016 organizasyonunu ve bu organizasyona hangi şehirlerin ve stadların evsahipliği yapacağı konusundaki tartışmalardan geçilmiyor.. bu konuda ayrıntılı olarak flying dutchman ve pc lion fc deki yazılara da göz gezdirebilirsiniz.. gerçekten emek harcanmış iki yazı..

bende bu konudaki aksaklıklar üzerinden kendi düşüncelerimi toparlamak istedim..

öncelikle istanbuldaki ve özel olarak saraçoğlu etrafındaki ulaşım sorunları konusunda çok bilgim yok ama turnuva ile aynı zamanlarda yapıldığını düşünürsek benim geçen sene formula 1 için gittiğim istanbulda sabiha gökçenden kadiköy iskeleye otobüsle 2 saatte ulaştığım düşünülürse istanbulun hangi stadı olursa olsun trafik sıkıntısının çözümü için ekstra önlemler ve uygulamalar yapılmalı.. istanbulun her yeri ama her yeri trafik karmaşası içerisinde ve bu sorunun giderilmesi için harcanacak meblağı düşünmek bile korkutucu.. bence en önemli uygulama tek ve çift plaka uygulaması ve londrada uygulanan belli bölgelere girişleri ücretlendirmek olmalı.. bu ücretli girişlerin olduğu yerler ise fan zone olarak belirlenecek alanlar ve tabii ki taksim ve beyoğlu çevresi.. ama bu organizasyon benim açısından en önemli ayağı ise kendi şehrim izmirim.. bence izmirimizin en büyük sıkıntısı stadın yapılacağı açıklanan yer.. stad en son yapılan ilçeleri bölme işlemi sonucunda karşıyakadamı yoksa bayraklıdamı olduğunu bilemediğim bir yerde; örnekköyde ve ulaşımı sadece bir tek yönden sağlanabilecek (çünkü stadın dağın eteğinde yapılması planlanıyor ve dağın diğer tarafında hiç bir yerleşim alanı yok) bir arazide yapılacak.. en azından tff başkanının açıklaması bu yönde.. 




ayrıca yapılacak olan stadyumun maket resimleri görünce aklıma direk olarak izmire halkapınardaki atatürk stadı ve spor salonundan sonra yeni bir harabe kazıklanmaya çalışıldığı izlenimi verdi bana.. yani bir stad bu kadar zevksizce mi tasarlanır anlamak mümkün değil.. neymiş stadın projesi açıklamaya bakarmısınız; bu stad efes harabelerini hatırlayacakmış.. kardeşim efes harabelerini niye hatırlatıyor ki.. isteyen gider 1 saatlik yola gerçeğini görür.. ayrıca bana hiç o intibayı bırakmadı.. beton yığını olarak gördüm ben projeyi.. kardeşim izmir türkiyenin en modern şehri olarak bu ülkedeki en modern stadı hakediyor ama federasyonun izmirli başkanı ise belki de organizasyonu aldığımızdaki en kötü stada izmirin sahip olmasını istercesine bir proje yapıyor..




bir diğer ayrıntıda bu stad eğer o bölgeye yapılırsa bu sadece bir tek takıma yani ksk'ye hizmet edecek ve izmirin diğer takımlarının o stadı kullanamayacağı da çok açık.. sonuçta bu şehir taraftar potansiyeli barındıran birden fazla takım barındırıyor göztepe, altay ve karşıyaka gibi.. bu proje onaylanıp oraya yapılırsa da izmir takımları arasında bir haksız rekabet oluşturma durumu yaşanacak ki bu şehirde daha önce de 2005 universiade oyunlarında da ksk'ye bedava bir basketbol salonu hediye edilmişti.. bu ayrımcılığında önüne geçilmesi gerekiyor.. ama bu konuda bizim sadece parayı düşünen yönetimimiz bir çaba içerisine girmeyi düşünmüyor sanırım.. ( burda konudan saparak göztepe yönetimini elinde bulunduran altınbaş grubunun serveti dolayısı ile izmire yapılacak spor tesiseleri yatırımlarında göztepenin üvey evlat olarak görülmesine acayip uyuz oluyorum..)
ayrıca bu organizasyondaki en büyük kriterin trafik olmasına rağmen izmire yapılacak stad pojesinin, izmirin diğer bölgelerinden ulaşım inanılmaz bir yoğunluk barındırmakta olan ve bu durum yeni yapılan çevre yolu ile bile giderilmiş değil ilen karşıyakaya yapılmasını düşünmek nasıl bir staratejidir anlamak için sağlam sinirlere sahip olmak gerekiyor.. birde yapılması düşünülen yerdeki stadın ulaşım durumu saraçoğlu kadar içinden çıkılmaz durumda olmamasına rağmen stada geliş yönünde saraçoğlu bölgesinde yaşanan sıkışıklığın bir benzeride maalesef ki mevcuttur.. 




benim daha önce planladığım ve bir kaç yerde dile getirdiğim stad projesi ise mevcut bulunan halkapınardaki spor kompleksinin yeniden planlanmasıdır.. öncelikle orada bulunan olimpiyat stadı yıkılmalıdır.. yeni projede yeni yol planları düşünülerek en az 30.00 en çok 40.000 kişilik her tarafı kapalı yeni bir stad ve şu anda antreman tesisi olan atletizm pistinin kapasitesi arttırılarak 10.000 kapasiteli bir atletizm stadı yapılmalı.. peki neden yeni bir atletizm stadı yapılmalı.. bu yapılan yatırımın karşılığını çıkarmak için golden league ve grand prix düzenleyerek izmir ve çevresine alternatif bir turizm potansiyeli yaratmak hedefimizin olmasını düşünüyorum.. bu projeyi destekleyecek bir projede stadın karşı tarafında bulunan sanayi sitesini komple istimlak ederek otopark ve fan zone alanı oluşturmalı.. belki bölgeyi hareketlendirmek amacıyla bu bölgenin bir tarafında bir avm projesi de eklenebilir.. ayrıca halkapınar bölgesi raylı sistem projesinin göbeğinde olması sayesinde ulaşım sıkıntısının en alt seviyede olmasını da sağlayacaktır.. ayrıca izmirde eğlence sektörünün en önemli merkezi olan alsancak ve kordon bölgesine yakınlığı ile bu projenin örnekköye dökülecek milyonlardan daha mantıklı olduğunu düşünüyorum..




izmirle ilgili düşündüklerim bu kadar..




diğer şehirlerle ilgili olarak bence olması gereken şehirler;




istanbul; olimpiyat ve tt arena ( saraçoğlunun çevre sorunu giderilmesi veya inönü stadının aynı şekilde bir projeyle yenilenebilmesi durumunda olimpiyat stadını direk olarak listeden silerdim )




izmir; halkapınar kompleksi ( açıklamasını uzun uzun yaptım zaten )




ankara; yeni stad ( başkentin olmaması düşünülemez zaten.. )




antalya; yeni stad ( turizm potansiyeli ve otell kapasitesi bakımından olmazsa olmaz bir şehir )




eskişehir; yeni stad ( ülkenin izmirden sonraki en modern şehri olduğunu düşünüyorum )




bursa; yeni stad ( şehiriçi ulaşım sıkıntısına bir çözüm getirilmesi açısından kesinlikle evsahibi olmalı )




gaziantep; yeni stad ( güneydoğu bölgesinde potansiyeli en uygun kent olduğunu düşünüyorum )




trabzon veya samsun; yeni stad ( karadenizden bir şehir olması kesinlikle gerekiyor.. benim tercihim samsun, çünkü; trabzon her türlü o yatırımı alacak ama samsun her zaman bu fırsata sahip olamaz )




kayseri veya sivas; kadir has veya yeni stad ( yukarıda yazdıklarıma benzer şeyler düşünüyorum.. kayseri yatırım aldı zaten ama sivas da hakediyor bu tarz bir yatırımı )




en son iki stada alternatif olan şehirlerle beraber konya ve urfa yedek şehir olarak düşünülmelidir.. 




gözden kaçırdığımız sorunlardan birisi de bence stad kapasiteleri.. bu kapasiteler mümkün olacak en minimum seviyede tutulmalı.. bizim spor anlayışımız sadece güçlüyü desteklemek üzerine kurulduğu için ve insanlar şehirlerinin takımlarının maçlarına sadece kendi tuttukları istanbul takımlarının maçlarında gitmeyi sürdürdüğü sürece o stadlar senede en fazla 4-5 maçta dolacak.. kim, bizim almanya gibi bir organizasyon düzenlediğimizde stadlarımızın hemen dolacağını ve futbol anlayışımızın değişeceğini sanıyorsa çok büyük yanılgılar içerisindedir veya gerçekten pollyanna yüreklidir.. maalesef hiç bir ilimiz buna trabzon bile dahil %100 kendi şehrinin takımını desteklemiyor.. ben ankara ve izmir dışındaki şehirlerde istenen minimum kapasitenin kullanılmasını ve stadların hiç birinin projesinin birbirine benzememesini düşünüyorum.. özellikle kadir has stadı örneği üstünden proje isteği olan şehirler var.. aman diyeyim..




not: devletin bu şehirler ve stadlar dışında potansiyeli olan yerlere stad ve salon yatırımları üzerinde çalışmalar yapmasını çok isterim.. ayrıca eğer izmirdeki stad mutlaka örnekköye yapılacaksa atatürk stadı projesinden vazgeçilip inciraltı veya üçkuyular tarafında 35.000 kişilik bir stadyum ve yanına 5.000 kişilik salon projesi hazırlanmasını.. en olmadı güzelyalıdaki gürsel aksel stadı moderleştirilip en az 30.000 kapasiteye ulaştırılmalı..

yükselme grubu öncesi..

uzun süre yazmak istemedim.. ne zaman yazsam maçtan önce, sanki uğursuz geliyordum.. dedim ki yazmıyorum ulen.. bir nevi totem yapayım.. ha inandığımdan değilde hani ölesine.. sonuçta mucizeye ihtiyacımız vardı ve o mucize yine bizim dışımızda takımlar dışında yapıldı.. evet biz tepecik maçında hop oturup hop kalktık.. sağolsun zaferde maçı yalı radyodan anlatırken bizi tam olarak maçın heyecanı içerisine soktu.. ama biz bugün yükselme grubunda mücadele edeceksek; bu bizden önce ve akhisardan önce turgutlu spor ve onların seyircileri sayesinde oldu.. yani bir takım kendi sahasında bir maça çıkıyor ve bu maç berabere biterse da yükselme grubuna çıkıyor ve rakibi de çıkmayı daha önceden garantileyen bir takımken.. o seyirciler niye karşı takımı sinirlendirir, hırslandırır ve kendilerine karşı bilenmesini sağlar.. anlamak mümkün değil.. ama yine de teşekkürler turgutlulular.. bence akhisadan önce turgutlulu seyircilere teşekürler.. akhisarlı oyunculara ise kendilerine yükselme grubunda kolay yenip rahatça 6 puan alacakları turgutlu yerine bizi rakip olarak karşılarına çıkmamızı sağladıkları için teşekkür etmek istiyorum.. biz onlardan en az 4 puan alacağız.. şimdiden kusura bakmasınlar...

diğer gruplardan gelen takımlarla ilgili bir bilgim yok ama bir tek yeni stadından dolayı urfa sporu duydum.. onun için yorum yapmak istemiyorum..

yalnız göztepemle ilgili bazı tespitlerim olacak.. öncelikle hüseyin kartal gibi bir yarmanın artık takımıda olmayacağını bilmek beni rahatlatıyor.. şadinin gidişi ise maalesef aldığı ceza sonrasında oldu diye düşünüyorum.. o kırmızı karttan önceki son 2-3 haftada performansını ve takıma katkısını arttırmaya başlamıştı.. ama bu sinirli tavırları ileride başımıza daha önemli dertler açabilirdi o yüzden gitmesinde fazla bir sakınca görmüyorum.. ferdinin ise daha ilk fethiye maçında biletinin kesilmesi gerektiğini düşünmüştüm fazla bile kaldı takımda.. ibrahim metli hakkında ise şöyle bir tespitim var.. benim yaş 30, boy 1.67, kilo da 90+.. ben bu halimle ondan daha iyi görev yaparım bu takımın sağ bekinde.. hatta bu adam oynuyorsa bende rahat rahat oynarım ve yaş ve göztepe sevgisi itibarıyla da kaptan olurum takıma.. diğerleri hakkında yorum yapmaya bile gerek yok...

ancak; i.h. gül adındaki kulüpteki görevli bir şahıs hakkında çok fazla yorum yaparım ama bu yazı bir şekilde ona ulaşırsa hakkımda açacağı davlarla uğraşmak istemediğim için yazma istemem... yalnız bir takıma sezon başında 13 oyuncu alınıp bu oyunculardan 9 u devre arasında gönderiliyorsa ve kalan 4 oyuncudan sadece ikisinden ( kaleci sinan ve hasan aydınlı) verim alınabildiyse ve hala bu şahıs biz transferde hata yapmadık diyebiliyorsa ve bu şahıs hala benim kulübümde görev yapıyorsa imam altınbaş şapkasını önüne koyup hesaplara göz geçirdikten sonra bu adamdan hesap sormalıdır ve hatta hesap sormak zorundadır.. yani göztepemizi bir yatırım aracı olarak görmüş ve hala da görmeye devam edebilirsin ama; bu takımı yönetmek için takımın başına getirdiğin i.h.g. ve s.s. hakkında da bazı yaptırımlar uygulamak zorundasın..

bu takım yatırımı hakediyor ama bu yatırım sadece 1-2 kişinin keyfine göre yönlendirilmek zorunda bırakılmamalı.. bu taşın elin altına birileriellerini koymalı ve gerektiğinde o eller taşın altında kalmalı.. taş tam düşerken ellerini taşın altından çekmemeliler.. bir hata varsa o hatanın acısını ve cefasını da çekmeliler..

haydi bakalım transferler sizden destek bizden.. göztepemizi elele 1. lige çıkartalım..